La o zi după încheierea „Concord Iași Open”, supervizorul turneului ATP Challenger 100 de la Iași a întocmit un raport favorabil pentru evenimentul desfășurat la Baza Sportivă Ciric în perioada 14-20 septembrie.
Potrivit directorului de turneu Daniel Dobre, ATP a apreciat organizarea evenimentului de la Iași, raportul fiind favorabil pe toate compartimentele.
„Turneul a fost un succes! Chiar astăzi (n.r. luni) am primit raportul ATP-ului, care are pentru fiecare compartiment un raport special. Astăzi am primit mailul și citindu-l m-am bucurat pentru faptul că ne-am ridicat sau chiar am depășit așteptările lor. Tot ceea ce s-a făcut de către organizatori – și aici trebuie să vorbim de reprezentanții firmei Concord și ai Primăriei, a fost de înaltă calitate și oamenii au fost mai mult decât mulțumiți și plăcut impresionați de ceea ce au găsit acolo. A fost un turneu de nivel înalt, exact cum spunea și supervizorul, la nivel de organizare se potrivea chiar de nivelul ATP 250 de puncte.
La început am fost un pic sceptic că putem aduce baza la standardele necesare, am primit atunci recomandări, iar reprezentanții locali, ai Primăriei, ai firmei Concord, și aici vorbim în primul rând de Gabriel Iftimoaie, care s-a ocupat de întreaga aranjare a bazei și de Andrei Oriță, care a asigurat mijloacele financiare necesare, s-au mobilizat și efectiv a ieșit ceva senzațional”, a declarat pentru ProSport directorul de turneu Daniel Dobre.
Acesta a explicat că jucătorii și oficialii au apreciat toate condițiile de la baza sportivă și eforturile depuse de către organizatorii locali pentru ca totul să fie perfect. „Jucătorii au fost foarte mulțumiți, baza oferă spațiul necesar și numărul de terenuri. Acest lucru a fost foarte bun pentru că jucătorii și-au putut desfășura antrenamentele, toți jucătorii au putut să se antreneze pe teren câte 2-3 ore, exact cum au vrut, nu am avut niciun fel de plângere din acest punct de vedere. Arealul necesar sportivilor a fost foarte bine conceput, a fost spațiu pentru zona jucătorilor, zona arbitrilor. Personal am fost la început și când am văzut prima dată baza, în luna martie, am fost un pic sceptic că putem aduce baza la standardele necesare. Ceea ce a fost în martie, dacă punem alături cu ceea ce a ieșit acuma este de necrezut.
A fost incredibil de frumos totul. Dacă ar fi ceva de îmbunătățit, ar fi mici chestii, poate un pic la locația arbitrilor de linie și a copiilor de mingi. Lucruri majore nimic de obiectat. Mâncarea foarte bună, hotelul Unirea foarte bun, transportul asigurat de firma Travis, nu a existat niciun jucător care să aștepte, au fost luați de la aeroport noaptea, dimineața devreme, oamenii au fost foarte drăguți, foarte atenți, am avut testări Covid. ATP-ul s-a bucurat că toate problemele au fost rezolvate în timp”, a mai spus Daniel Dobre, care a avut un sfat pentru organizatorii din Iași: „Să păstreze turneul. Dacă se dă drumul la spectatori va fi un succes, deja lumea s-a adunat și acum în parcare să vadă meciurile. În timpuri normale este prevăzut un teren central de 2.000 de locuri, tribunele normale se pot mări. Să păstreze turneul, pentru că se poate stabiliza și se poate poziționa ca un turneu bun, mai ales dacă va fi în perioada inițială, în luna mai. Cred că jucătorii vor reveni cu plăcere la Iași, în această locație. Multora le-a părut rău că nu au putut vedea orașul, au ținut cont de regulile de izolare și nu au ieșit din hotel. Mulți dintre ei ar vizita orașul și ar duce impresiile mai departe”.
Daniel Dobre a subliniat că nu doar organizarea a fost la un nivel ridicat, ci și calitatea meciurilor. „Meciurile au fost foarte bune, toate au fost de nivel ridicat, semifinalele și finala chiar foarte bune. Am avut două semifinale de 3 ore, una chiar peste 3 ore, între jucători buni, un Andujar, un Munar. A fost un tablou foarte bun, iar nivelul tehnic a fost ridicat, cu jucători tineri. Au fost și surprize, iar finala a fost un meci foarte bun. Cei care se pricep la tenis sigur au fost mulțumiți de nivelul jocului. Un turneu de un nivel foarte bun nu neapărat ca și clasare, ci ca joc, diferența între 240 ATP cum a fost câștigătorul turneului și prima sută este foarte mică”.
Fostul antrenor al Simonei Halep a vorbit și despre evoluțiile jucătorilor români la Iași: „Au fost două victorii plăcute, ieșeanul Cezar Crețu și Filip Jianu, care au avut adversari buni și au făcut o figură destul de bună în turul 2. A fost și Nicolas David Ionel, care nu a jucat rău, la dublu Cornea și Jecan au avut un meci foarte bun în sferturi, au condus și am sperat că pot ajunge în semifinale. Pentru noi au fost meciuri bune, foarte important că au făcut și puncte bune. Marius Copil a pierdut după un prim set foarte bun, dar a început sezonul târziu, a avut și o accidentare după pandemie, nu știu dacă avea 2-3 săptămâni întregi de antrenament. Dar nu s-a prezentat rău la antrenamentul pe care l-a făcut. La început nu a arătat rău, dar când a intervenit oboseala s-a văzut un pic lipsa de meciuri din picioare”.
Valoarea turneului de la Iași este indicată și de numărul mare de jucători plecați de la Ciric direct la Roland Garros. Nu mai puțin de 15 tenismani participanți la Iași au luat startul în calificări la Grand Slam-ul de la Paris, între ei și Marius Copil, care din păcate a fost eliminat. Printre participanții în calificări se numără și finaliștii, campionul spaniol Carlos Taberner și francezul Mathias Bourgue. Iată lista celor 15 jucători participanți la Iași care au luat startul în calificări la Roland Garros, cu mențiunea că sunt șanse mari ca alți doi, posibil Andujar și Munar, să beneficieze de wild-card-uri: Marius Copil (România), Enzo Couacaud, Alexandre Muller, Mathias Bourgue, Hugo Grenier, Manuel Guinard, Geoffrey Blancaneaux (Franța), Nikola Kuhn, Carlos Taberner (Spania), Arthur de Greef (Belgia), Cel Ilkel (Turcia), Hiroki Moriya (Japonia), Joao Menezes (Brazilia), Peter Polansky (Canada) și Jurij Rodionov (Austria).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER